Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η Πόλη της Κέρκυρας

Η Κέρκυρα είναι ένα νησί της βορειοδυτικής Ελλάδας με έκταση 591 τ.χλμ και πληθυσμό περίπου 120.000 κατοίκων. Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, η οποία αποτελεί και το κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού, εντάχθηκε το 2007 στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με το κριτήριο (iv) «The urban and port ensemble of Corfu, dominated by its fortresses of Venetian origin, constitutes an architectural example of outstanding universal value in both its authenticity and its integrity».
Η ιστορία της Κέρκυρας, δεμένη και παράλληλη με εκείνην της υπόλοιπης Ελλάδας, ξεκινά τον 8ο αι. π.Χ. με την ευβοϊκή και την κορινθιακή αποίκηση. Τα αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαϊκής, της κλασσικής, της ρωμαϊκής και της βυζαντινής περιόδου αποδεικνύουν την ελληνική ιστορική συνέχεια, η οποία ωστόσο διακόπτεται το 1386 με την υπαγωγή της Κέρκυρας και των Ιονίων Νήσων στην βενετική Δημοκρατία του Αγίου Μάρκου, για τέσσερις αιώνες, στη διάρκεια των οποίων διαμορφώθηκε η φυσιογνωμία της πόλης. Η Κέρκυρα, ως κτήση των Βενετών, στα χρόνια που ακολούθησαν το Διαφωτισμό επηρεάζεται από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, και μοιραία γίνεται επαρχία της Γαλλίας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Αναπόσπαστα ωστόσο συνδεμένη με τον ελλαδικό χώρο και πολιτισμό, αποκτιέται μαζί με τα υπόλοιπα Επτάνησα για 7 έτη από τη Ρωσία (και φόρου υποτελής στην Τουρκία) ως «Επτάνησος Πολιτεία». Ακολουθούν άλλα 7 έτη υπό τον Αυτοκράτορα πια, Βοναπάρτη, ως την κυριαρχία της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία θέτει την Κέρκυρα, μαζί με τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά ως «Ηνωμένες Πολιτείες των Ιονίων Νήσων» υπό την αρμοστεία της. Το 1864 η Κέρκυρα (και τα Ιόνια νησιά) ενώνεται με το νέο ελληνικό κράτος.
Από το πνευματικά γόνιμο περιβάλλον της Κέρκυρας προέρχονται σημαντικές μορφές της πνευματικής Ευρώπης, όπως ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Νικηφόρος Θεοτόκης. Στην Κέρκυρα γεννήθηκε ο πρώτος Κυβερνήτης του Νέου Ελληνικού Κράτους, Ιωάννης Καποδίστριας. Στους αιώνες της μεγάλης ακμής, τον 18ο και τον 19ο αιώνα, έδρασαν και δημιούργησαν στην Κέρκυρα σημαντικοί άνθρωποι του πνεύματος όπως ο φιλέλληνας Φέντερικ Νορθ, λόρδος Γκίλφορντ, έργο του οποίου είναι η Ιόνιος Ακαδημία, το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα στον ελλαδικό χώρο, ο Νικόλαος Μάντζαρος, συνθέτης του εθνικού ύμνου της Ελλάδας, ο Διονύσιος Σολομός, ποιητής του εθνικού ύμνου και ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού Ύμνου. Επίσης αρκετοί λόγιοι, επηρεασμένοι από τις ιδέες του διαφωτισμού και το κίνημα του ρομαντισμού, μεταλαμπαδεύουν με το έργο τους από την Κέρκυρα τις προοδευτικές ιδέες της Ευρώπης στην ακόμη υπόδουλη από τους Τούρκους Ελλάδα.
Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, διαθέτει τη φυσιογνωμία μιας πόλης με σαφείς δυτικές πολιτισμικές επιρροές οι οποίες αλληλεπιδρώντας με τα στοιχεία της ελληνικής παράδοσης Ορθοδοξίας διαμορφώνουν μια ιδιότυπη «ευρωελληνική» πολιτισμική κληρονομιά.

Ο Σύλλογος San Giacomo

Η ονομασία μας “San Giacomo”οφείλεται στο όνομα του χαρακτηριστικότερου μνημείου της πόλης που λειτούργησε ως θέατρο κατά το 18ο και 19ο αιώνα και μέχρι πρόσφατα ως έδρα της Δημoτικής Αρχής.
Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε από την ανάγκη και τη θέληση να αντιμετωπιστεί ο αντικοινωνικός ατομικισμός της σύγχρονης εποχής, στοιχείο που χαρακτηρίζει όχι μόνο τις μεγάλες αλλά και τις μικρές πόλεις της Ευρώπης. Τα χαρακτηριστικά της ιδιώτευσης, της αδιαφορίας, της παραβίασης των δικαιωμάτων του συμπολίτη , της οικειοποίησης του δημοσίου χώρου, της ιδιοτελούς και καταστροφικής συμπεριφοράς απέναντι στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον αποτελούν στοιχεία καθημερινών συμπεριφορών που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε.
Αφετηρία και στόχος του Συλλόγου είναι η καλλιέργεια του συμμετοχικού πολιτισμού, της οργανωμένης, μεθοδικής και  υπεύθυνης συμμετοχής στα κοινά.